Проф. Славчо Томов: Образованието да се превърне в национален приоритет

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също поздрави МУ-Плевен по случай празника

Образованието трябва да се превърне в национален приоритет - това е най-дългосрочната и най-ценната инвестиция, за да оцелее българската нация. Към това призова в академичното си слово ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов на тържествено събрание снощи по случай 40-годишнината на висшето училище.

Проф. Томов отбеляза водещият приоритет в развитието и на плевенското медицинско образование - въвеждането на високите технологии и иновациите в обучението и в клиничната практика. Томов отбеляза ролята на предишния ректор (2003-2013) проф. д-р Григор Горчев, който бе удостоен с "Юбилеен приз за изключителен принос". Слово произнесе първият приет студент, получил студентска книжка нр. "1" - д-р Димитър Раданов. След завършването си хирургът специализира в САЩ, участвал е като медик в пет мироопазващи мисии, а сега е началник на военномедицинския отряд във Военната болница в Плевен, предава БТА.

"От мисиите в чужбина разбрах, че българските лекари сме научени да стоим по-близо до болните и реагираме по-адекватно на ситуациите", каза той. Според него това е стил на обучението по медицина в Плевен.

В поздравителен адрес от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева бе подчертан безспорният принос на университета за въвеждането на роботизираната хирургия в България и в Източна Европа. На тържеството имаше поздравления от представители на дипломатически мисии, от български и чуждестранни висши училища и институции. Плевенската филхармония поздрави участниците с концерта "Тенорите".