Конференция "Образование, иновации, наука. Триъгълник на знанието" се проведе в Плевен

"Бъдещето принадлежи на интердисциплинарните изследвания", заяви в Плевен чл.кор.проф. Димитър Димитров от БАН

Бъдещето принадлежи на интердисциплинарните изследвания. Това каза в Плевен чл.кор.проф. Димитър Димитров - съветник на председателя на БАН и координитатор на Националната академична мрежа. Той посочи, че плод на тази теза са всички доклади на днешната конференция в Медицинския университет "Образование, иновации, наука - триъгълник на знанието". 

Чл.кор.проф. Димитров заяви, че в резултат на инициативата на БАН за създаване на Национална академична мрежа вече са учредени 14 центрове, а плевенският е един сред първите, който е определил своя научно-изследователски профил. Съвместно с учени от БАН висшето училище оборудва уникална за страната фармако-физиологична лаборатория. Проф. д-р Славчо Томов - ректор на университета, допълни, че е време в България да се мисли позитивно и да се обединяваме около позитивните проекти като този за регионалните научни центрове.

Във форума се включиха с лекции чл.кор. Димитър Димитров, проф. Гарабед Минасян, акад. Чавдар Руменин, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Васил Кавърджиков, проф.Христо Цветанов, преподаватели от университета в Плевен. Гост бе кметът на града проф. Димитър Стойков. Форумът бе посветен на 145-годишнината на БАН и 40-годишнината на висшето училище. В програмата бяха теми като "Образованието като фактор за социално-икономически прогрес", "Иновациите в науката", "Триизмерната реалност в медицината", "Биофотониката като връзка между физиката и медицината", "Робот за ин-витро процедури и херниална платка - разработки в БАН" , "Полимерни наночастици като носители на лекарствени средства за ефективна химиотерапия" и други, предава БТА.