Отново смешна присъда за убиец на пътя

Условна присъда и отнета книжка за мъж, причинил смърт на пътя

С присъда от 9 октомври, постановена по НОХД No 720/2014 г., състав на Плевенски окръжен съд е признал подсъдимия С.Х.М., за виновен в това, че на 23 август 2013 г. в село Горни Дъбник, нарушил правилата за движение по пътищата - чл.8, ал.1; чл.15, ал.1 и чл.16, ал.1, т.1 от ЗДвП, като в нарушение на тези правила се движил с управлявания от него автомобил в лявата част на платното за движение – лентата за насрещно движение, при което е предизвикал ПТП с насрещно движещ се мотоциклет, управляван от А. Б. Т. и по непредпазливост причинил смъртта му.

От съдът отбелязват, че след деянието подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, поради което му е опоределено наказание в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл.58а ал.1 от НК е намалена с една трета - присъдата пада на година.

На основание чл.66 ал.І от НК пък съдът отлага изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода” на подсъдимия С.Х.М. за срок от три години от влизане на присъдата в сила. Подсъдимият е лишен от шофьорската си книжка за една година.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от днес пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.