Конфискуваха колата на плевенчанка в Гърция

Или 2000 евро или я „дарява“

За нелепа, но и напоследък често срещана ситуация ни разказва плевенчанка, живееща в Гърция. Тя не желае да казва името си, защото не иска да има излишни „драми“, както се изразява самата тя, но иска да сподели за случилото се, за да не пострадат нейни съграждани. Условно я наричаме Мария.

Мария живее на остров Санторини от близо две години. До момента не е имала никакви проблеми с тамошните полицаи. Автомобилът й е с български номера, на стойност около 3500 лева. Няколко пъти е пътувала с него до родната страна и се е прибирала обратно на острова, отново с нея. Преди около два месеца я спират за проверка гръцки полицаи. Първо се „хващат“ за застраховката на колата, която е в гратисния период от две седмици, след изтичането й. Мария била платила застраховката си, но очаквала документите да пристигнат по пощата. Прибират колата й в полицейското управление. След няколко дни Мария отива и показва на полицаите документите от застраховката, показва им датата на плащане, и че в моментът на тяхната проверка тя е с валидна гражданска отговорност, както и зелена карта, която вече дори не е задължителна. Да обаче се оказва, че проблемът е друг. Автомобилът на Мария е стоял повече от 6 месеца в страната им, тя плаща данъци там, с документи е, което означавало, че колата й трябва да е с гръцки номера. Въртене, сучене, молби от нейна страна – нищо. Автомобилът й стои в полицията, а Мария е безсилна да се справи със ситуацията. След ежедневно стоене при гръцките ченгета, те й обяснили, че или трябва да плати 2000 евро, за да си направи гръцки номера, или да остави колата при тях и да я забрави.

Мария споделя, че няма никакъв смисъл да плаща за номера такава голяма сума, която се равнява на цената на автомобила. Полицаите й били казали, че няколко пъти са засичали румънци и българи, взимали им колите, но после се смилявали и ги връщали на собствениците, с уговорката да сложат гръцки номера. Гастарбайтерите обаче не спазвали уговорката и по-късно отново биват спрени и тогава вече им конфискували колите. Затради горчивия си опит, не можели да направят компромис. Все още не е ясно какво ще стане с колата на плевенчанката.

Тя е категорична, че няма възможност, а и не иска да плати 2000 евро, за да си вземе колата, което тя нарича чисто изнудване. Само се надява, че прибирайки се към България, местните ченгета ще й дадат поне талона и регистрационните номера, за да отпише автомобилът си от нашата страна. Ние ще следим случая, и когато стане ясно какво точно ще решат гръцките полицаи, ще ви информираме.