Комисия ще оценява наличния жилищен фонд в Община Плевен

Кметът проф. д-р Димитър Стойков настоява за забрана на продажбата

Местният парламент в Плевен взе решение за отлагане на предложението за налагане на забрана за продажбата на общински жилища. В мотивите за предложението се посочва, че Община Плевен разполага с жилищен фонд, който намалява в следствие на извършени продажби на жилища през последните 15 години. Към момента той не може да задоволи потребностите на вси`ки граждани, които са подали молби за настаняване.

Към 2014 година Общината разполага с 640 жилища, годни за обитаване. Картотекираните нуждаещи се са 1420 на брой. Кметът на Плевен заяви, че не е против предложението от страна на БНД да се сформира комисия от общинския съвет или пък комисията по жилищно настаняване да разгледа жилищния фонд и да го оцени.

”Основната задача на Община Плевен е да осигурява покрив на хора, които никога не ще имат възможност да имат дом.”, каза плевенският градоначалник и допълни, че към момента над 600 молби чакат разглеждане за настаняване.”

"Ако, недай си Боже, се случи бедствие, като това в Аспарухово или Мизия, нямаме къде да настаним пострадалите”, алармира кметът на Плевен. Той посочи, че от 2001 до 2011 г.са продадени общо 297 жилища. Други 112 жилища са определени като негодни за събаряне, т.е. стават общо 409. От тях построени са 44, 33 от които са отишли за обезщетяване на собственици само 11 нови жилища са останали за Общината. Само за 10 години Общинският жилищен фонд е намалял с 398 жилища. За последните три години са продадени 19 жилища, 20 са съборени, тъй като са освидетелствани като опасни. Новопостроени са 33 новопостроени, от тях само 11 са постъпили в общинския жилищен фонд или за последните три години броят на жилищата е намалял с още 28 обекта. ”Ако тази тенденция продължи, ние няма да имаме никаква възможност да настаняваме крайно нуждаещи се”, предупреди кмета проф. Стойков.