Хванаха бракониери след гонка с лодки по Дунав!

Заловени са трима бракониери на река Дунав при проверка на инспектори на ИАРА

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили проверка по река Дунав. В района на остров „Градина” на речен километър 594 е проверен риболовен кораб и е установено, че лицето извършва стопански риболов без необходимото удостоверение, за което нарушение му е съставен акт за нерегламентиран стопански риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/.

Инспекторите на ИАРА Плевен са продължили проверката и срещу граничния пункт в района на гр. Белене при речен км. 577 са забелязали рибарска лодка, която се движи на скорост от румънския бряг към българския. Инспекторите се насочват към нея и когато навлиза в нашата територия те започват преследване и опит да  извършат проверка. Двете лица в лодката се опитват да избягат и препятстват проверката като започват да блъскат борда на служебната лодка на ИАРА. За случая веднага са уведомени  РУ „Полиция“ Никопол и Гранична полиция. В района на гр. Никопол лодките излизат на брега. Лицата са заловени и са им съставени 5 акта за нарушения на ЗРА. Тези лица са знакови бракониери от гр. Никопол по река Дунав.  Преди месец инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Велико Търново, също са били хванали тези лица и са им съставили 7 акта.

В процеса на проверката, инспекторите са съставили и 3 акта на лица, извършващи любителски риболов без билети. Риболовните им уреди са отнети.