Дянков: Алтернативни енергоизточници, селско стопанство и инфраструктура са перспективни сектори

Архив Варна

12-05-2010, 09:07

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Не е задължително настоящата бюджетна криза в Европейския съюз „пряко да се отрази” на търговията на европейските страни с Русия, заяви в интервю за агенция ИТАР-ТАСС във Вашингтон българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Разбира се, Европа в резултат на кризата ще обеднее и еврото ще губи позиции, но Русия произвежда стоки, без които не може да се мине. Не смятам, че търсенето им ще се съкрати. В този смисъл това, което се случва в момента в Европа, няма да влияе негативно на Русия – във всеки случай в близка перспектива”, отбелязва той.

Според Дянков двустранният руско-български диалог не е застрашен и той не вижда проблем. Той обяснява за неколкократните си срещи с министъра на финансите Кудрин и за разговорите им за енергетика. Имало обаче и традиционни сектори от нашите операции по внос и износ, които са леко позабравени през последните 10-20 години.

„Има туризъм, има много други области, където сме си сътрудничили в миналото и в които трябва да правим много повече”, заяви министърът.
По отношение на проекта за газопровод „Южен поток” Дянков е потвърдил, че София е „напълно решена” да го осъществява, като от българска страна финансирането е обезпечено, въпросът е за координация с други страни.

„Друг въпрос е АЕЦ „Белене”. Там искаме да привлечем трети партньор, за да бъдат България, Русия и още някой”, допълни Дянков, който призна, че финансиране за този проект засега няма.

Междувременно  в изказването си на12-ата годишна глобална конференция на частните инвеститори във Вашингтон, която  е организирана от Меджународната финансова корпорация, част от Световната банка, съвместно с Асоциацията на инвеститорите в развиващите се пазари, Дянков е определил експортно ориентираните сектори и вложенията в източници на алтернативна енергия като сектори, в които има прогрес и са привлекателни за инвеститорите в България.

Като други привлекателни за инвеститорите сектори, които ще се развиват възходящо, българският финансов министър е посочил селското стопанство и инфраструктурата.

По време на своето изказване Симеон Дянков е направил преглед на световния макроикономически климат, обясниха от финансовото министерство. Той е разгледал поведението на отделни държави в условията на криза и предприеманите от тях мерки. Освен това вицепремиерът е анализирал тенденциите и перспективите за излизане от икономическата криза в глобален план, както и актуалните тенденции и перспективи.
Дянков е разказал на инвеститорите за цялостната ситуация в Европа и статуса на европейската единна валута. Българският вицепремиер е запознал участниците във форума с резултатите от последното заседание на финансовите министри от Европейския съюз, както и с европейските усилия за консолидация и стабилизиране на еврото.